Hevosen omistaminen on monelle pitkäaikainen haave. Hevosen hankinta on iso projekti, johon tarvitaan nöyryyttä ja pitkäjänteisyyttä. Ravihevosen koulutus on puuhaa, jossa tieto ja hyvä suhde eläimeen ovat avaintekijöitä. Omistajan on muistettava, ettei kaikkea tarvitse tietää ja osata, sillä ammattilaisen apuun luottaminen on tärkeä osa ravihevosen kasvatusta.

Ravihevoset ovat erikoisesti lajiin jalostettuja hevosia, kuten amerikanravureita, suomenhevosia, lämminverisiä ravihevosia tai pohjoismaisia kylmäverirotuja. Ravihevosen kasvatus on erilaista kuin harrastehevosen: se on tavoitteellista ja vaatii paljon tiedonhankintaa sekä suunnittelua. Samanaikaisesti on seurattava hevosen kuntoa ja luonnetta. Parhaimmillaan ravihevonen on innostunut ja nauttii itse kehityksestään. Usein tällaisten ravureiden ja omistajien suhde on hedelmällisin molemmin puolin.

Hevosen ravurikoulutus aloitetaan yleensä yhden vuoden iässä, jolloin hevosen ja ohjastajan välille tulee rakentaa luottamus ja tehdä hevostyypin mukainen koulutussuunnitelma. Hevosen ruokapuolesta ja riittävistä vitamiineista sekä lisärehuista on pidettävä tarkkaa huolta.

Kilpailu-uran aikana voi aiheutua useitakin loukkaantumisia, joissa tulee kääntyä ammattilaisen puoleen ja antaa tarpeeksi lepoaikaa vamman parantumiseen. Hevosen ei kuitenkaan saa antaa masentua telakalla ollessaan, vaan sen intoa on pidettävä yllä rauhallisen liikunnan aloittamisella ja hyvällä hoidolla.

Ravihevosen elinkaari on usein lyhyempi kuin harrastehevosen, sillä kisat ja treenaaminen vievät veronsa. Kun hevonen vanhenee ja alkaa olla huonossa kunnossa, on hyvä harkita sen lopettamista. Huonossa kunnossa oleva hevonen on tullut tiensä päähän, joten sen lopettaminen eläinlääkärin avulla on usein järkevin vaihtoehto.