Zara Phillips syntyi Britannian kuninkaalliseen perheeseen vuonna 1981. Hänen äitinsä on prinsessa Anne ja hänen isoäitinsä on Englannin kuningatar Elizabeth II. Prinsessa Anne pyrki antamaan lapsilleen mahdollisimman normaalin kasvatuksen perheen aateluudesta huolimatta. Tästä esimerkkinä toimii se tosiasia, ettei Zaralla tai hänen veljellään Peterillä ole ollenkaan titteliä. Zaran etunimellä ei ole kuningassuvun perinnettä, vaikka hänen muut nimensä korostavatkin yhteyttä sukuun: Zara Anne Elizabeth. Zaran äiti ja isä, Mark Phillips, erosivat tyttären ollessa 11-vuotias.

Zara on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt saavuttamaan paljon. Kouluajoista lähtien hänen harrastuksiinsa kuului urheilu, etenkin yleisurheilu, voimistelu ja maahockey. Myös hevosurheilu on hänelle tuttua ja vanhempiensa innostamana hänestä tuli taitava ratsastaja. Zara oli kenttäratsastuksen maailmanmestari vuonna 2006. Samana vuonna hänet valittiin BBC:n vuoden urheilupersoonaksi. Vuonna 2012 Zara otti osaa olympialaisten kenttäratsastuksen joukkuekilpailuun. Joukkue saavutti loppusijoituksissa hopeaa.

Kuten useat nuoret nykyisin, myös Zara on viettänyt opiskelujensa yhteydessä välivuoden ulkomailla, oleskellen Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa. Sieltä palattuaan hän paneutui opiskeluihinsa Exeterin yliopistossa, jossa hän opiskeli fysioterapiaa, erikoistuen hevosfysioterapiaan.

Phillips on naimisissa entisen rugbypelaajan ja Englannin maajoukkuekapteenin Mike Tindallin kanssa. Viheriöiden lisäksi Tindall on tuttu näky myös erilaisista pokeritapahtumista, yltäen mm. toiselle sijalle miljoonan dollarin PokerStars Shark Cage TV ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella. Tindall ja Phillips on totuttu näkemään usein julkisuudessa tähtistatustensa vuoksi ja Britannian media seuraakin heidän liikkeitään herkeämättä. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2011 ja sai ensimmäisen lapsensa, Mian, tammikuussa 2014.

Kuninkaallisen perheen jäsenenä Zara on jo nuoresta pitäen tottunut olemaan mukana edustustehtävissä. Nämä toimet tukevat yleensä hyväntekeväisyysjärjestöjä. Zara on valinnut omiksi hyväntekeväisyyskohteikseen erityisesti selkäydinvammoja tukevia järjestöjä, hevosurheilun hyväntekeväisyysjärjestöjä sekä organisaatioita, jotka toimivat lasten puolesta. Yksi Zaran tukemista klubeista oli Hevoskilpailu Club 16-24, jonka presidenttinä hän toimi vuosina 1998–2005. Klubi on kehitetty innostamaan nuoria osallistumaan hevosurheiluun ja kilparatsastukseen.

Muutkin tarpeelliset aiheet ovat saaneet hänen huomionsa: hän on esimerkiksi luovuttanut hyväntekeväisyyteen tietyn iltapukunsa, johon hän pukeutui Seabiscuit-elokuvan ensi-illassa Lontoossa. Kyseessä oli tuolloin avun antaminen tapaninpäivän tsunamin hätäapukassaan vuonna 2005.

The Catwalk Trust on suosittu Zara Phillipsin suojelema järjestö, joka on perustettu kehittämään hoitoa sekä parannuskeinoja selkäydinvammoihin. Hänen matkansa Uuteen-Seelantiin tuki erityisesti tämän järjestön toimintaa. Myös lääketieteellisen tutkimuksen hyväntekeväisyysjärjestö INSPIRE, joka pyrkii kohentamaan selkäydinvammaisten hoitoa, on Zaran tukema kohde.

Zaran tukemia lastentukijärjestöjä ovat esimerkiksi Sargent Cancer Care for Children, joka on UK:n johtava lastensyöpäavusto, sekä The Caudwell Charitable Trust, joka keskittyy lasten erityistarpeisiin sekä vammojen ja vakavien sairauksien hoitoon.

Phillips jakaa edustustehtäviä toisinaan prinsessa Annen tai kuningattaren mukana. Esimerkiksi vuonna 2003 Zara otti osaa äitinsä kanssa P&O Cruise -merialuksien nimeämiseen Southamptonissa. Kuninkaallinen Prinsessa nimesi laivan Oceanaksi ja hänen tyttärensä nimesi sen tytäraluksen, Adonian. Tämä oli historian ensimmäinen laivojen kaksoiskastetilaisuus.

Phillips on edustanut hyväntekeväisyyttä myös serkkunsa Prince Harryn kanssa. Serkukset ovat keskenään läheisiä ystäviä. Englannin kuningattaren kanssa hän on tukenut esimerkiksi Chelsea Flower Show’ta, joka on vuosittainen huomattava puutarhamessutapahtuma Englannissa. Zaralle on kerääntynyt huomattava lista edustustilaisuuksia myös ulkomailla hyväntekeväisyyden merkeissä.

Brittiläinen urheiluasusteiden valmistaja Musto Outdoor Clothing on erikoistunut veneilyyn, hevosurheiluun ja ampumaurheiluun. Yritys sponsoroi urheilijoita näillä aloilta. Vuonna 2009 tiedotettiin, että Zara Phillips suunnittelisi yritykselle oman ratsastusasukokoelmansa, jotka saatiin myyntiin vuonna 2010. Kokoelma tunnetaan merkistä ZP176: numero on Zaran joukkuenumero, kun hän ensimmäisen kerran edusti maataan kenttäratsastuskilpailuissa.

Zaran ensimmäisen virallinen kuninkaallinen potretti mallina on Jack Vettrianon maalaama teos vuodelta 2008. Tämäkin oli hyväntekeväisyystapahtuma suojattomien kansalaisten apuun Isossa-Britanniassa sekä hädänapuun ulkomailla.

Hyväntekeväisyysjärjestöt hyötyvät huomattavasti kuuluisten henkilöiden tuesta. He ovat positiivisesti esimerkillisiä ja saavat mukaan keräystoimiin muun kansan sekä myös yritykset ja yhtiöt: toimiessasi näiden yhtiöiden kautta tuet samalla hyväntekeväisyysjärjestöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi joulukortit, joita voit ostaa hyväntekeväisyyttä tukien samalla, kun lähetät piristävän toivotuksen lähimmäisillesi. Kuka vielä uskaltaa väittää, ettei Englannin kuninkaallisella perheellä ole mitään virkaa?